Enzymer -den vitale faktoren

Når vi spiser kokt, enzym-fattig mat, blir kroppen tvunget til å produsere enzymer som trengs til  fordøyelsen. Dette stjeler av kroppens kapasitet til å produsere enzymer og skaper en kamp om enzymer blant de forskjellige organsystemer og vev i kroppen. Den resulterende mangelen på enzymer i kroppen kan være den direkte årsaken til kreft, hjerte-og karsykdommer, diabetes og mange kroniske uhelbredelige sykdommer.

-Dr Edward Howell

Enzymer er ansvarlig for fordøyelsen, absorpsjon, transport, metabolisering og å eliminere avfall/ detox. Hver celle i kroppen vår, over 100 milliarder av dem, er avhengig av enzymer. Av alle livsnødvendige krefter som fungerer i hver av oss, er enzymer trolig den minst kjente, minst forståtte, men den viktigste og mest nødvendige. Ernæring og helse kan ikke forklares uten å beskrive den rollen som enzymer spiller.

Mat som er fersk og levende inneholder enzymer som gjør at fordøyelsen går lettere og immunforsvaret avlastes.

Mat som er fersk og levende inneholder enzymer som gjør at fordøyelsen går lettere og immunforsvaret avlastes.

Ernæring er kroppens evne til å konsumere 45 grunnleggende næringsstoffer; protein, karbohydrater, fett, vann, 13 vitaminer, 9 aminosyrer og 19 mineraler. Å spise mat som inneholder disse næringstoffene, sammen med tilskudd av enzymer i riktige mengder vil kunne sikre god helse. Enzymer gjør maten vi spiser om til energi og “åpner” opp denne energien for bruk i kroppen. Liv avhenger av enzymer. Enzymer og proteiner er avhengig av hverandre. Hvis det er for få enzymer, blir ikke proteinet brutt ned. På den annen side, hvis det ikke er nok protein, dannes ikke enzymer. Uten enzymer ville selv det mest perfekte kosthold og den mest ideelle livsstil være verdiløs fordi maten ikke kan bli fordøyd og brukes av kroppen. Det er tusenvis av enzymer som produseres i kroppen og de faller inn i tre hovedkategorier:

  •    Mat enzymer – finnes i rå mat
  •    Metabolske enzymer – fungerer i blod, vev og organer
  •    Fordøyelsesenzymer – bryter ned proteiner, karbohydrater og fett

Forsking av Dr. Howell antyder at kroppen har en felles kapasitet til å produsere enzymer, enten det er til metabolske prosesser eller til fordøyelsen. Alle uttak fra “enzym kontoen” går fra en og samme pott.

Hvis vi spiser mat som er naturlig rik på enzymer, det vil si rå mat eller mat som ikke er varmet opp til mer enn 42 grader, er det ikke behov for uttak fra kontoen for enzymer til fordøyelsen.

Hvis kostholdet vårt derimot inneholder mye mat som er kokt eller stekt, vil vi hele tiden har behov for at kroppen produserer enzymer som kan hjelpe til med fordøyelsen. Dette kan over tid føre til en begrenset kapasitet til å lage de enzymene kroppen sårt trenger til metabolske prosesser. Immunforsvarets innsats for å forebygge og stanse tilløp til sykdom i kroppen vil da begrenses og sykdom kan lettere oppstå.

Dette prinsippet med at kroppen under et livsløp har en begrenset kapasitet til å produsere enzymer er selve kjernen i forskningen til Dr. E. Howell. Ved å bygge sitt kosthold rundt dette prinsippet kan man på en enkel måte øke kroppens evne til å motstå utvikling av sykdom og sikre en høy vitalitet og naturlig energi.

Mat Enzymer
Er de enzymer som er tilstede bare i rå mat og inneholder varierende mengder av de fire grunnleggende typer plante enzymer: protease brukes i protein fordøyelse, amylase for karbohydrat fordøyelsen, lipase for fett fordøyelse og cellulose for fiber fordøyelsen. All rå mat inneholder akkurat den rette mengden og type enzym som er nødvendig for å fordøye seg selv.

Friske bær er rike både på naturlige enzymer og antioksidanter

Friske bær er rike både på naturlige enzymer og antioksidanter

For eksempel inneholder frukt som har mye karbohydrater, som for eksempel bananer, store mengder amylase. Frukt med et høyt i fettinnhold, for eksempel avokado, inneholder store mengder lipase. Mat enzymer  tilføres kroppen sammen med rå mat. Selv om enzymer finnes i alle rå matvarer, brytes de ned og dør når temperaturen under tilberedring er større enn 42 grader celcius. Hvis vi spiste en diett bestående av 75% rå mat, ville det ikke være nødvendig med tilskudd av enzymer.

Metabolske enzymer
Er ansvarlig for å sette i gang kjemiske reaksjoner i kroppen. Mye av denne enzym-aktiviteten foregår i cellene for å beskytte dem mot skade og opprettholde en optimal cellefunksjon.  Enzymer beskytter cellene fra slitasje, også kjent som aldringsprosessen. Metabolske enzymer støtter vitale prosesser i alle våre organer, vev og celler. Vitaminer, mineraler og hormoner trenger enzymer for å være til stede for å få arbeidet gjort riktig. Enzymer er naturens katalysator for liv og vitalitet.

Fordøyelsesenzymer
Utskilles langs fordøyelseskanalen og bryter ned matvarer, slik at næringsstoffer kan bli tatt opp i i blodet og brukes til forskjellige prosesser i kroppen. Det er tre hovedkategorier av fordøyelsesenzymer: amylase protease, og lipase. Amylase, som finnes i spytt, i bukspyttkjertelen og i tarm saften, bryter ned karbohydrater. Protease, som finnes i magesyre og fordøyelses prosessen i magesekken,  bidrar til å fordøye proteiner. Lipase, som finnes i magen og bukspyttkjertelens sekret, og til stede i fett, og er vesentlig  i fett fordøyelsen.

Enzym mangel
Når kroppen får i seg mat som er fattig på enzymer, øker den antallet hvite blodceller som en forsvarsmekanisme. Enzymer blir deretter frigjort fra disse cellene, samt, fra lymfe-vev og milt. . Når mengden hvite blodcellene kontinuerlig er forhøyet på grunn av en diett av enzym-fattig mat, kan immunsystemet bli overbelastet.
Dette er fordi enzymer som normalt ligger i beredskap for å bekjempe infeksjoner i kroppen, er brukt til å fordøye mat. Eller sagt på en annen måte: kroppens begrensede evne til å produsere enzymer brukes til fordøyelse i steden for å bekjempe sykdom og sikre god helse.

Det er en direkte sammenheng mellom styrken av vårt immunsystem og våre enzym nivåer. Jo flere enzymer vi har jo sterkere blir vårt immunsystem og fordøyelsessystem.

Leukocytter er hvite blodlegemer som inneholder åtte forskjellige amylase enzymer, som bistår hvite blodlegemer til å sluke fremmede stoffer og redusere dem til noe som kroppen enkelt kan bli kvitt.  Forskning har vist at leukocytter øker etter at man har spist et måltid kokt eller stekt mat. Det er imidlertid ingen økning i leukocytter etter at man har spist rå mat som er naturlig rik på enzymer.

Metabolske enzymer er en viktig del av immunforsvarets evne til å forsvare seg mot kreft og annen sykdom.

Metabolske enzymer er en viktig del av immunforsvarets evne til å forsvare seg mot kreft og annen sykdom.

Forskning har vist at enzymer er knyttet til alle sykdommer via immunsystemet, uansett om sykdommen er akutt eller kronisk. Enzymer er nødvendig for at kroppen skal kunne bekjempe sykdom. Dersom bukspyttkjertelens evne eller kapasitet til å produsere enzymer for metabolske prosesser reduseres, blir hele kroppen påvirket av det.

I et studie av Dr. A.E. Leskovar så man en 700% økning av makrofager og en 1300% økning av NKC (natural killer cells) ved tilskudd av enzymer hos mennesker.

Hvis et enzym-rikt kosthold kan ha den samme effekten som å ta tilskudd når det gjelder å avlaste kroppens enzymkonto er det enkelt å se fordelene med å ta grep i kostholdet. Studiet nevnt over inneholder selvfølgelig veldig spesifikke enzymer og mengder, men det peker mot den viktige rollen enzymer har i kroppens immunforsvar.

Det er større mengder av enzymer i unge menneskers vev enn i hos en eldre person. For å opprettholde høy vitalitet og god helse gjennom hele livet er det vesentlig å forstå dette prinsippet. Det å opprettholde, forbedre eller avlaste kroppens evne til å produsere enzymer er selve fundamentet for god helse. Det er enkelt å gjøre og lett tilgjengelig for alle.

Enzym tilskudd kan supplere det  man får i seg i kosten.

Enzym tilskudd kan supplere det man får i seg i kosten.

Det er selvfølgelig mulig å ta tilskudd av enzymer, men ved å justere kostholdet til et høyt inntak av sunn, rå mat vil det ikke være nødvendig med tilskudd av enzymer. Men, dette er noe som også avhenger av den enkeltes tilstand og historikk.  I mange tilfeller kan et tilskudd av enzymer være en billig helseforsikring og bidra til å skape en buffer for kroppens egen enzym-konto. Enzym tilskudd kan bestilles fra caredirect.no

Enzymer brukes opp raskere under alle akutte og kroniske sykdommer. De med diabetes, hypoglykemi, svakhet eller underfunksjon av endokrine kjertler , fedme, fordøyelsesproblemer og stress relaterte plager ville alle kunne ha nytte av å ta tilskudd av enzymer. Betydningen av enzymer kan ikke understrekes nok.

Dersom et underskudd på enzymer kan forårsake sykdom, kan også supplementering av enzymer forhindre for tidlig aldring og unødvendig nedbrytning og overbelastning av kroppen og immunforsvaret. Den positive effekten vil komme uansett om supplementeringen av enzymer kommer fra et tilskudd eller et kosthold med innslag av rå mat.

About the author  ⁄ borgemork

No Comments

Leave a Comment