Kan man utsette overgangsalderen?

Hetetokter og stor variasjon på energi og humør er noen av de mest plagsomme effektene av overgangsalder (menopause). Enkelte kvinner får disse symptomene tidligere enn nødvendig, og noen enkle grep kan for noen utsette overgangsalderen eller redusere symptomene betydelig.

Menopause betyr bokstavelig talt “slutten av månedlige sykluser”, fra det greske ordet pausis (opphør) og menn-(måned). Menopause er en hendelse som normalt forekommer hos kvinner midt i livet, i løpet av slutten 40-årene eller begynnelsen av 50-årene, og det signaliserer slutten på den fruktbare fasen av en kvinnes liv.

Hjernen gir beskjed om hvilke hormoner som skal produseres i kroppen. Ved menopause reduseres gradvis eggstokkenes produksjon av estrogene hormoner

Hjernen gir beskjed om hvilke hormoner som skal produseres i kroppen. Ved menopause reduseres gradvis eggstokkenes produksjon av estrogene hormoner

En av markørene på menopause/ overgangsalderen er en reduksjon i FSH (folikkel stimulerende hormon) og estradiol (et hormon i østrogen gruppen). FSH produseres i hypofysen (i hjernen) og stimulerer eggstokkene til å produsere estogene hormoner.

I perioden frem mot menopause kan FSH nivåene svinge mye. Dette antyder at overgangsalderen nærmer seg. Men, den mest konkrete milepælen for at menopause og overgangsalderen har inntruffet er at eggstokkene ikke lenger produserer egg, og at menstruasjonen uteblir.

Østrogen og andre estrogene hormoner produseres hovedsakelig i eggstokkene, men kroppen har hele tiden en parallell produksjon som foregår i leveren, brystene og binyrene.

I tillegg kan enkelte typer fettceller i kroppen også produsere estrogene hormoner/ østrogen. Dette dobbeltsystemet stimuleres ikke direkte fra hypofysen, men trigges av hormonet DHEA, som produseres i binyrene. Ved å sikre et stabilt og høyt DHEA nivå kan man opprettholde et visst østrogen nivå og redusere eller begrense plagene man normalt får i overgangsalderen.

DHEA er et spennende endogent hormon. Det fungerer som forstadiet for mange hormoner i kroppen og er spesielt viktig for kroppens produksjon av østrogen og testosteron. På samme måte som DHEA nivået vil påvirke menopause hos kvinner vil det kunne gjøre det samme for såkalt andropause hos menn. Symptomene ved andropause har mye til felles med menopause hos kvinner, spesielt på områder som energi, humør, vitalitet og potens/ sexlyst.

Tidlig overgangsalder kan også være stress-relatert og knyttes til tretthet i binyrene.

Tidlig overgangsalder kan også være stress-relatert og knyttes til tretthet i binyrene.

Tidlig overgangsalder?
En av grunnene til at symptomene for overgangsalderen kommer tidlig eller uvanlig raskt hos enkelt kvinner, kan henge sammen med at binyrenes produksjon av DHEA faller samtidig med at FSH nivåene synker.

Kroppens totale østrogenproduksjon (både den “primære” i eggstokkene og den “sekundære” i annen vev) vil da komme under et nivå som gir de karakteristiske plagene som hetetokter og kraftige svingninger i humør og energi.

Andre faktorer som fjerning av livmor/eggstokker eller bryster pga kreft eller annen sykdom vil ytterligere kunne redusere kroppens evne til å produsere østrogen og andre estrogene hormoner.

De siste tiårene har det vært svært utbredt å supplementere med syntetisk eller bio-identisk østrogen ved overgangsalder. Men å ta tilskudd av østrogen eller å kombinere tilskudd av østrogen og progesteron har vist seg å være alt annet enn bra for helsen. Den store studien “Womens health initiative” som ble publisert i 2002 viste stor risiko for å utvikle både hjertesykdom og brystkreft ved å ta tilskudd av østrogen og progesteron mot overgangsplager.

Like etter ble det publisert en studie i Journal of the American Medical Association som hadde fulgt 44000 kvinner i 20 år, og denne studien påviste at østrogenbehandling økte risiko for eggstokk-kreft hvis behandlingen vedvarte i over 10 år.

Resultatene slo ned som en bombe i fagmiljøer over hele verden, og millioner av kvinner i overgangsalderen startet med å se seg om etter naturlige alternativer.

Soyabaserte tilskudd er et alternativ som brukes av mange. Ekstrakter fra soya er en potent kilde til isoflavnoider, en spesiell type phytoestrogen som kan simulere effekten av østrogen i kroppen. Ifølge det amerikanske “National Center for Complementary and Alternative Medicine” opplever noen kvinner reduserte hetetokter ved bruk av soyatilskudd mens andre igjen opplever at symptomene blir verre.

Det samme senteret mener å observere at effekten av soyatilskudd på overgangsplager varierer ut fra hvordan det står til med kroppens hormonsystem (endokrine) system. Hvis DHEA nivået i kroppen er lavt samtidig som eggstokkene stanser sin østrogen produksjon vil et soyatilskudd måtte kompensere for hele kroppens underskudd av østrogen. Ungdomskilden anbefaler tilskuddet Barbasco Plus, som er helt naturlig, og kan styrke binyrenes evne til å produsere DHEA. Barbasco Plus kan bestilles direkte fra caredirect.eu

Hvis reduksjonen av naturlig østrogen i kroppen er relativt mild, vil også et soyatilskudd kunne ha en viss effekt. En mer effektiv strategi kan likevel være å styrke kroppens DHEA produksjon, og dermed øke kroppens tilgang til naturlig østrogen fra bryster, lever og fettvev, som er det parallelle systemet som produserer østrogen i kroppen, i tillegg til eggstokkene.

DHEA produseres i binyrene. Ved å styrke binyrene kan man på naturlig vis stimulere og styrke kroppens evne til å produsere DHEA. Effekten kan være en mildere overgangsalder. Flere som har prøvd denne metoden kan melde at behovet for syntetisk østrogen blir sterkt redusert eller helt borte.

DHEA
Dehydroepiandrosteron (DHEA) er et steroid hormon som produseres naturlig av binyrene. Kroppen omdanner DHEA til mannlige og kvinnelige kjønnshormoner, slik som østrogen og testosteron. DHEA er også tilgjengelig som kosttilskudd, men selges ikke over disk i Norge.

Det er verdt å merke seg at ved å tilføre kroppen DHEA direkte kan dette forstyrre den fine balansen mellom kroppens hormonproduserende systemer/ kjertler. Derfor vil det mest gunstige være å styrke binyrene på naturlig vis. Barbasco Plus er et urtebasert tilskudd med god effekt på å styrke binyrebarken, som videre kan øke binyrenes evne til å lage DHEA

Dehydroepiandrosteron (DHEA) er et steroid hormon som produseres naturlig av binyrene. Kroppen omdanner DHEA til mannlige og kvinnelige kjønnshormoner, slik som østrogen og testosteron.DHEA er også tilgjengelig i form av tilskudd. I USA selges rene DHEA tilskudd over disk, men i Norge er dette reseptbelagt. Man kan imidlertid bruke tilskudd som Barbasco Plus, som kan stimulere til et økt naturlig DHEA nivå i kroppen. Barbasco Plus kan bestilles direkte fra caredirect.eu

barbasco, dhea

Barbasco Plus fra Tavita blir av mange omtalt som selve ungdomskilden fordi den kan styrke binyrene og dermed øke kroppens naturlige produksjon av DHEA og stresstoleranse.

DHEA-nivået blir i mange tilfeller brukt som en markør for biologisk alder. Forskjellige typer stress kan over tid svekke binyrene og gjøre at man har et DHEA nivå som ligger lavere enn det man normalt kunne hatt i forhold til alder. Man sier da at ens biologiske alder er eldre enn den kronologiske alder. Også populært kalt å brenne sitt lys i begge ender, hvilket innebærer at man ikke har så mye å gå på energimessig. Reservene er allerede forskuttert og brukt opp.

Det kan være underskudd på søvn, mentalt stress, hyppige infeksjoner, matallergier og leaky gut eller annet som gjør at man overbelaster binyrene. I nyere tid har for eksempel stråling fra WIFI og mobiltelefoner blitt lagt til listen som gir binyrene en stress respons og som øker utskillelsen av stresshormoner som kortisol og adrenalin.

Trette binyrer og lavt DHEA samtidig som kroppen reduserer sin primære produksjon av estrogene hormoner kan gi det vi her kaller prematur overgangsalder. Ved å styrke binyrene og kroppens naturlige DHEA nivå kan man skyve på tidspunktet når overgangsalder og hetetokter inntreffer. Man kan også redusere plagene ved overgangsalderen betydelig.

I tillegg til det urtebaserte naturmiddelet Barbasco Plus, kan også urte ekstrakter, akupunktur og bioresonans være verdt å forsøke for å styrke binyrene på naturlig vis. Barbasco Plus kan bestilles direkte fra caredirect.eu

 

 

About the author  ⁄ borgemork

No Comments

Leave a Comment